top of page
Writer's picturePuhti

9 vinkkiä yrittäjän jaksamista tukevaan päivärytmiin



Vieraskynä: Puhti



Yrittäjän arki voi olla joskus raskasta; kiire saattaa painaa ja voi tuntua siltä, ettei edes tauoille ole aikaa – sairastamisesta puhumattakaan. Sairastumisia ei voi kukaan täysin estää, mutta hyvät elämäntavat, kuten riittävä lepo, palautuminen, oikeanlainen ravinto ja säännöllinen päivärytmi taukoineen auttavat jaksamaan paremmin arjessa. Kokosimme alle vinkkejä, joiden avulla voit lisätä hyvinvointia ja energiaa kiireisiltäkin tuntuviin työpäiviin. Artikkelin lopussa kerromme, miten myös oman terveyden mittaaminen voi auttaa selvittämään keinoja lisätä hyvinvointia arkeen!





1. Nauti kunnon aamiainen


Aloita aamu nauttimalla terveellinen, monipuolinen aamiainen, joka sisältää hitaita hiilihydraatteja, vähärasvaisia proteiineja ja hyviä rasvoja. Aamu lähtee hyvin käyntiin myös kupposella kuumaa kahvia tai teetä, joka on hyvä juoda ilman kiirettä.


Suosi kaikilla ruokatauoillasi ravintoaineita, jotka antavat pitkäkestoista energiaa. Estä nopeita verensokerin heittelyjä välttämällä sokeripitoisia ruokia ja juomia sekä nopeasti imeytyviä hiilihydraatteja, kuten vaaleaa leipää ja leivonnaisia. Huolehdi myös vitamiinien ja kivennäisaineiden, kuten D-vitamiinin ja B12-vitamiinin ja raudan saannista.



2. Suunnittele ja priorisoi päivän työt


Tee heti töitä aloitellessa lista päivän tehtävistä ja hoida ne tärkeysjärjestyksessä. Tehokas työnteko vaatii suunnittelua ja priorisointia. Mitkä työtehtävät ovat oikeasti tärkeitä? Mitkä taas kaikkein kiireellisimpiä? Aloita niistä. Keskity ensisijaisesti liiketoiminnan kannalta olennaisimpien asioiden tekemiseen, mutta huolehdi, että aikaa jää myös muiden, vähemmän kiireellisten asioiden hoitamiseen.


Vaikka tehtävää on paljon, kalenteria ei kannata ladata liian täyteen. Älä edellytä itseltäsi olevasi tehokas ja tuottava 24/7 – se on varma tie uupumukseen. Mieti, voisitko delegoida tai ulkoistaa joitakin tehtäviä, jos oma aika ja jaksaminen ei riitä. Kaikkea ei tarvitse tehdä yksin.



3. Muista pitää taukoja


Työskentele 2–3 tuntia ja pidä sitten pieni tauko. Käy tauolla vaikkapa pienellä happihyppelyllä ulkona tai venyttele sisätiloissa, kuuntele musiikkia, syö välipala tai kevyt lounas. Tauon jälkeen jatka töitä pari tuntia, jonka jälkeen pidä pieni tauko ennen työpäivän viimeistä rutistusta. Tauolla voi hoitaa omia asioita, soittaa kollegalle, kysellä ystävän kuulumisia tai vaikkapa suunnitella työpäivän jälkeisiä aktiviteetteja.


Kiinnitä huomiota päivittäiseen työrytmiisi siten, että työskentely on erillään vapaa-ajasta ja lopeta työt hyvissä ajoin ennen iltaa. Jos mielessäsi vallitsee kaaos, pysäytä itsesi, hengittele syvään, kuuntele rauhoittavaa musiikkia, venyttele tai tee jotain muuta hermostoa rauhoittavaa. Voit lukea täältä tarkemmin vinkkejämme stressinhallintaan.



4. Älä skippaa lounasta


Älä skippaa lounasta, sillä säännöllinen ruokailu on tärkeää jaksamisen kannalta. Skipattu lounas saattaa kostautua viimeistään illalla herkkuhimolla tai sillä, ettei energiaa riitä mihinkään ylimääräiseen.


Löytyisikö lounaalle seuraa? Yhdessä kollegan, toisen yrittäjän tai ystävän kanssa nautittu lounas saa helpommin työasiat mielestä kuin kiireessä takahuoneessa hotkaistu sämpylä. Jos sinulla on mahdollisuus lähteä lounastauon ajaksi työpaikan ulkopuolelle, tee se. Pieni happihyppely virkistää aina.



5. Huolehdi nestetasapainosta


Kiinnitä huomiota nestetasapainon ylläpitämiseen työpäivän aikana. Aikuisen ihmisen tulisi saada noin 2–3 litraa nestettä päivässä; tästä suunnilleen puolet pitäisi saada juotuna ja puolet muun ravinnon mukana. Muistathan, että hikiliikunta ja saunominen lisäävät nesteensaannin tarvetta!





6. Ulkoile ja liiku työpäivän jälkeen


Jatka töitä vielä viimeiset työpäivän tunnit, kunnes vapaa-aika koittaa. Syö työpäivän päätteeksi välipala ja lähde ulos pienelle kävelylle, josta saat lisävirtaa illan askareisiin! Voit myös jäädä yhtä tai kahta pysäkkiä aikaisemmin pois bussista tai kävellä koko matkan kotiin.


Aina ei tietenkään jaksa, mutta jos virtaa riittää, harrasta itsellesi mieluisaa liikuntaa parina-kolmena päivänä viikossa. Palautumisen kannalta voi olla järkevää harrastaa kevyempää liikuntaa raskaan treenaamisen sijaan, etenkin, jos työsi on kovin hektistä ja stressaavaa. Jos harrastat yrittäjän työn ohella kovin fyysisiä, raskaita lajeja, mieti, sopisiko elämäntilanteeseesi paremmin jokin rauhallisempi, vähemmän kuormittava liikuntamuoto, kuten jooga, pilates tai lenkkeily hyvän ystävän kanssa?



7. Vaali sosiaalisia suhteita


Pidä yhteyttä ystäviisi ja kontakteihisi, ja keskustele muiden vastaavassa tilanteessa olevien kanssa. Vertaistuki on koettu monesti hyväksi keinoksi ratkaistessa elämän haasteita. Vietä vapaa-ajalla aikaa ystävien ja perheen kanssa, ja jos se vain on mahdollista, yritä olla viemättä työasioita kotiin – edes omassa mielessäsi. Ystävien ja läheisten kanssa vietetty aika auttaa palautumaan arjen rasituksista ja tekee hyvää niin keholle kuin mielelle.


8. Varmista riittävä uni


Ota huomioon, että huonon palautumisen taustalla on monesti liian vähäinen yöuni. Laadukas uni huoltaa aivoja paremmin kuin mikään muu yksittäinen tekijä. Ihminen tarvitsee 7– 9 tuntia unta joka yö. Unen tarve on yksilöllistä.


Liika kuormitus ja stressi väsyttävät ja vaikuttavat välillisesti myös uneen, unen laatuun, jaksamiseen ja mielialaan. Kuormittava elämäntilanne vie aina voimia. Myös liian suuren kofeiinimäärän nauttiminen häiritsee herkästi unta. Kokeile, kuinka kofeiinipitoisten juomien välttäminen jo iltapäivästä lähtien vaikuttaa uneen.



9. Terveyden mittaaminen Puhdin testien avulla


Testaa tarvittaessa, onko vireytesi esteenä jokin fysiologinen syy. Puhti on koonnut monia testipaketteja hyvinvointisi mittaamiseen. Esimerkiksi Puhti-terveystarkastus toimii hyvin perusterveyden kartoittamiseen. Testeihin pääset helposti ja nopeasti – ilman lähetettä!


Puhti-terveystarkastus sisältää 30 eri mittaria, jotka antavat sinulle kattavan käsityksen siitä, miten elimistösi voi. Mukana on mm. täydellinen verenkuva, kolesteroliarvot, verensokeri, D-vitamiini, ferritiini, tulehdustila sekä kilpirauhasen, maksan ja munuaisten toimintaa heijastelevat tutkimukset.


Oman terveyden mittaaminen ei ole koskaan ollut näin helppoa!



Koodilla "kohtiunelmia" saat -10% kaikista Puhti testeistä. Suosittelen testaamaan 1-2 kertaa vuodessa verikokeiden avulla mitä kehossasi tapahtuu ja kuinka hyvin voit. Puhti.fi testien avulla voi löytää yllättäviä syitä jos esimerkiksi väsyttää liian usein!

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page