top of page

Pienyrittäjän talous: Numerot kertovat totuuden yritystoiminnasta

Muistan tilanteita, jolloin oman yrityksen talouden asioita kävi kurkkaamassa sormien välistä tiirailen. On hyvä muistaa, että talousasiat kannattaa toteuttaa järjellä, ei liiallisella tunteella. Hyvä taloudenhallinta on kuitenkin hyvin keskeinen osa menestyvää liiketoimintaa, ja hyvä talous auttaa pitämään yrityksen taloudellisen tilanteen vakaana.


Voisiko taloudenhallinnan pohtia pikemmin yritystä kehittävänä vaihtoehtona, kuin

jännittävänä paheena? Yrityksen taloudellinen tilanne kertoo hyvin paljon yrityksen sen

hetkisestä tilanteesta, ja siitä, missä olisi mahdollisesti parantamisen varaa. Eli se antaa

meille ihan mielettömän paljon arvokasta tietoa siitä, mitkä asiat on hyvin ja mihin olisi hyvä keskittyä enemmän!


Tavoitteenamme on varmistaa, että yrityksemme on voitollinen kaikkien kulujen jälkeen. Lisäksi pitkän aikavälin päämääränä yleensä kaikilla on kasvattaa positiivista tulosta vuosi vuodelta. Pureudumme nyt pienyrittäjän talouden kivijalkoihin, jotka jokaisella kuuluisi olla kunnossa!


1.Tiedosta yrityksesi kuluerät


Niin kuin henkilökohtaisessa taloudessa, myös yrityksen taloudessa - on erityisen tärkeää tunnistaa, mistä yrityksen menot koostuvat.


● Kiinteät kulut: Kirjaa itsellesi ylös kaikki kiinteät kulut, jota yritykseesi kohdistuu.

Nämä ovat yleensä säännöllisiä, toistuvia kuluja

● Muuttuvat kulut: Kirjaa ylös kuukauden vaihtelevat kulut.


Näiden asioiden lisäksi, on hyvä asettaa katsetta myös tulevaisuuteen. Nimittäin, tulevia muuttuvia kustannuksia on hyvä ja arvioida tässä vaiheessa ylös, jottei ne tulisi yllätyksenä. Esimerkiksi palvelun tai tuotteen markkinointi seuraavassa kuussa saattaa syödä tuntuvan kokoisen potin tililtä. Tähän on myös hyvä varautua etukäteen!

Ole realistinen arvioidessasi kuluja ja tuloja. On parempi aliarvioida tulot ja yliarvioida kulut, kuin päinvastoin.


2. Seuraa kuluja ja tuloja tarkasti


Pidä kirjaa kaikista menoista ja tuloista. Voit merkitä nämä numerot vaikka ylös vihkoon tai taulukkoon, jos yrityksen tulot ja menot ovat vielä pienimuotoisia. Pääasia on, että tiedät mistä yrityksen numerot muodostuvat.

Jos kulujen seuraaminen aiheuttaa päänvaivaa, tärkeintä tähän liittyen on mindsetin muutos. Usein pidämme talouden seurantaa stressaavana, inhottavana ja kamalana asiana, jonka aina tiputtaisi mieluiten päiväjärjestyksestä pois. Kuitenkin, mindsetin asian suhteen voi kääntää päälaelleen. Ajattele tätä ennemmin oman yritystoimintasi kehittämisen tärkeänä vaiheena, joka kuljettaa yritystäsi eteenpäin!


Muista myös karsia turhia kuluja pois. Yleensä nämä kulut tulevat ilmi, kun yrityksen taloutta alkaa tarkkailemaan yksityiskohtaisesti. Esimerkiksi kuukausiveloituksena saattaa mennä 20 euroa jonkun toisen palveluntuottajan pussiin, vaikka et edes käytä palvelua enää. Nämä turhat kuluerät olisi hyvä supistaa pois.


3. Varaudu yllättäviin kuluihin ja arvioi talouttasi


Yrittäjänä on aina varauduttava odottamattomiin menoihin. Luo puskuri-tili, joka kattaa

ainakin vähintään kolmen kuukauden kiinteät kulut. Tämä tuo turvaa ja vakautta

liiketoimintaasi.


Oman liiketoiminnan numeroiden äärelle on säännöllisesti hyvä pysähtyä. Moni aloitteleva yrittäjä saattaa sivuuttaa talouden tarkkailun pois aikataulusta, vaikka siinä vaiheessa se olisi äärimmäisen tärkeää.


Pienyrittäjän talous yhteenvetona


Menestyvän yrityksen taustalla on vahva taloudenhallinta. Muista, että talouden tarkkailu on jatkuva prosessi, joka vaatii huomiota ja kurinalaisuutta. Nyt on aika tarkkailla rehellisesti omaa tilannettasi, ja siten kehittää yritystoimintaasi. Luvut kertovat totuuden!


Hyvin hallittu talous on avain menestyvään liiketoimintaan ja yrittäjän mielenrauhaan!


Kirjoittajana toimi Kohti Unelmia Akatemian jäsen Anette. Kirjoittajasta:


Täällä esittäytyy Anette Rahataitoja- tilin takaa! Olen intohimoinen taloudenhallinnan toteuttaja, digiyrittäjä, sisällöntuottaja, sekä Rahataitoja- brändin perustaja.


Olen aina ollut kiinnostunut taloudesta, sillä rahalla saa ostettua vapautta ja enemmän aikaa omaan elämään. Vapaus on yksi syy siihen miksi halusin myös yrittäjäksi.


Omana missionani on auttaa ihmisiä elämään vauraampaa ja omannäköisempää elämää ilman rahahuolia, sekä kannustamaan oman varallisuuden kasvattamiseen.


Uskon, että jokaisella on mahdollisuus elää vauraampaa elämää!


Toimintaani voi tutustua enemmän sivulta www.rahataitoja.fi, sekä Instagramista minut löytää nimimerkin @Rahataitoja takaa.


Rahataitoja Anette - pienyrittäjän talous

64 katselukertaa0 kommenttia

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page